Lördag 9 augusti 2014


Idag, lördag 9 augusti 2014, körs veterantåget två vänder från Saltsjöbaden till Slussen och tillbaks. Petra och jag hade mött upp i Saltsjöbaden för att bese och delta i evenemanget. Här är tåget på ingående mot Saltsjöbadens station klockan 10:30.

En av de frivilligt tjänstgörande ombord är Jan Bäckström.

Det här är passagerardelen i den nyrenoverade "manövervagnen" Nr 22. Manövervagn kallas den därför att det finns en förarplats i ena ändan av vagnen fast det inte är en motorvagn. All panel är utbytt och fernissad och sofforna är omklädda. De som har jobbat med detta har lagt ner en otrolig massa fritid på renoveringen.

Ursprungligen var saltsjöbadsändan av Nr 22 en godsfinka. Den gamla postkupén i godsfinkan har nu byggts om till en barservering. Här finns inte bara kaffe, te, kakor och diverse kylda drycker utan också böcker och vykort med tågbilder.


Här berättar Daniel Sundström om banan och de gamla vagnarna för en grupp passagerare. Många ombord passar på att ta bilder med sina mobilkameror.

Väl inne vid Slussen körs veterantåget längst in så att det reguljära blå tåget får plats bakom att lämna och ta ombord nya passagerare. Vårat tåg blir stående en halvtimme innan det är dags för avgång mot Saltsjöbaden. Tåget väcker ganska stor uppmärksamhet.

Nu har vi kommit iväg mot Saltsjöbaden. Båda vagnarna är ganska fulla och alla verkar prata i munnen på varandra. Mellan sofforna finns smala bord med plats för kaffekopp och fat. Det fungerar bra och jag tycker inte att det känns trångt att komma in och ut.
I Neglinge lämnade Petra och jag tåget för att gå hem och äta lunch. - Ett stort tack till alla som gjorde denna "resa i tiden" möjlig!
Men tåget rullade vidare till Saltsjöbaden. Man körde sedan ytterligare en vända till Slussen och tillbaks innan det blev dags att städa och ställa undan till nästa lördag då man kör för sista gången i sommar. Men den som vill kan abonnera tåget för t ex föreningsmöten eller företags- eller familjefester.
Lars-Åke Larsson skrev.

Mastering efficient testimony communication skills, such as active listening, styles, barriers, and so on.